Advertising

Home Repülős, Helikopteres és Űrhajós játékok Szuperhősös játékok Lányos játékok Rajzfilmes játékok Rajzfilmek

Mesterlövészek

mesterlövész, célbalövés, célkereszt,

A kiemelkedő teljesítményt nyújtó lövészekből válogatják ki a későbbi mesterlövészeket. A kiszemelt katonák egy alapos és kimerítő kiképzésen vesznek részt. Többek között elsajátítják a röppályaszámítást, álcázást, felderítést is, a kötelező lövészet mellett. Sokan a kiválasztottak közül nem tudják elvégezni ezt a képzést, nem képesek teljesíteni az elvárásokat.
A tökéletes álcázásuknak köszönhetően képesek, akár napokig is megfigyelni a célszemélyt. A megfigyelés eredményeit gyakran rádión továbbítják a feljebbvalóiknak. Taktikájuk, hogy hatékonyan végezzenek a célponttal, majd nyom nélkül visszavonuljanak. Sokszor előfordul, hogy kizárólag megfigyelési céllal küldik ki őket. Az álcázás tökéletességét úgy lehet érzékeltetni, hogy egy rejtőzködő mesterlövész mellett terepen akár el is sétálhatunk, anélkül, hogy valamit is észrevennénk.
Általában ketten alkotnak egy mesterlövész csapatot. Az egyik tag a megfigyelő, akinek a feladata, hogy a röppályát kiszámolja, valamint a célpontokat meghatározza. Ezeken felül, még akkor is szerephez jut, ha netán felfedeznék őket, biztosítania kell a visszavonulást a géppisztolyával, mert a mesterlövésznél általában a fegyverén kívül csak egy pisztolya van.
A mesterlövészek célpontjai olyanok, akiknek a lelövése érzékenyen érinti az ellenfelet, nehezen pótolható emberek. Háborús körülmények közepette komoly pszichikai hadviselésre alkalmas a mesterlövész, hiszen nem az egyszerű közkatonákra vadászik, hanem tisztekre, orvosokra, köztiszteletben álló emberekre.
A Vietnámi háború statisztikája, hogy átlagosan, egy M16-os gépkarabélyból 50000 db töltényt lőttek ki, míg egy ember meghalt, addig a mesterlövész puskából csak 1.3-at. Szerintem ez minden elmond a mesterlövészek tudásáról és képességeikről.

hirdetés


képek